Måste jag logga in varje gång, kan man inte förbli inloggad?

Den typ av tjänst som Unikum är kräver lite högre säkerhet än många andra webbtjänster och därför behöver man alltid logga in med sitt användarnamn och lösenord varje gång man vill använda tjänsten. Det går inte att förbli inloggad i webbläsaren av samma skäl.

Man loggas även ut automatiskt efter viss tids inaktivitet, men får en varning innan.

Vissa skolor och kommuner kräver även högre säkerhet än bara användarnamn och lösenord och kräver tex att vårdnadshavare loggar in med BankID, SMS eller annan s.k. 2-faktorsinloggning.  Det har vi på Unikum ingen möjlighet att påverka utan är ett val av varje kommun. I dessa fall används varken Unikums användarnamn eller lösenord. Fördelen med den här typen av inloggningslösningar är, om inte nu så på lite sikt, att man som vårdnadshavare/medborgare kan få tillgång till många olika tjänster via en och samma inloggning.

Eftersom mycket meddelanden skickas via Unikum kan skolan välja att skicka ut hela meddelandet via mail vilket gör att ni slipper logga in för att läsa. Detta är valbart och skolor gör av olika skäl olika så får du bara en notis är det för att den som skapade meddelandet har valt det. Då behöver du klicka på notisen och logga in för att läsa meddelandet.

Har du frågor om inloggningslösningar, användarnamn, säkerhet m.m. så vänd dig i första hand till ansvarig på skolan/kommunen eller ställ en fråga i vårt forum.