Hur hanterar man filmer och filer i Bloggen?

Många vill ladda upp filmer, bilder och filer i Bloggen så att tex föräldrar kan se hemma. Eftersom vi alla använder många olika ”apparater” tex PC, Mac, iPAD, smartphones et.c. är det här ett problem eller rättare sagt men behöver tänka sig för extra noga när man laddar upp filmer, bilder och filer så att alla, oavsett varifrån de väljer att ta del av innehållet i Blogg eller Lärlogg, kan se innehållet.

Max filstorlek är 30 MB, försöker man ladda upp en större fil så säger Unikum till.

Filer/Bilagor – Använd förslagsvis PDF-filer som är läsbara från alla olika apparater inkl. smartphones och lärplattor. iPhone stöder även tex Microsoft Wordformatet .docx dvs kan öppna nyare Wordfiler direkt i telefonen men för att vara på den säkra sidan, använd PDFer om det går.

Bilder – Här föreslår vi .PNG som också de kan visas i både appar och webbläsare från dator, lärplatta och smartphones.De är betydligt mycket mindre än tex .JPG-filer också vilket är ytterligare ett skäl att använda .PNG-formatet.

Filmer – Här kommer vi till den svåraste delen eftersom man dels vill ha en enkel och snabb process med att filma och ladda upp men dels behöver tänka på vem mottagaren är och hur den ska kunna ta del av filmen. Tex så skapas det -MOV-filmer i iPAD och iPhone, det är ett Appleformat som inte direkt kan visas i tex en Androidtelefon eller vissa datorer utan speciella appar eller filmvisningsprogram installerade.

Vill man försäkra sig om att alla ska kunna se filmen är det bra att lägga in den i tex Youtube och bädda in eller lägga in en länk till filmen i Bloggen. Eller göra om den till Mp4-format som också alla kan se.

Det finns säkert andra bra format och tips om hur man enklart hanterar filmer. Ni som har ideer, förslag eller bra erfarenheter. Dela gärna med er dem i Unikum framåt grundskola eller Unikum framåt förskola (Facbookgrupper) eller lägg in i vårt Forum, Tyck till.